Lázničky jsou jeho vysokou školou

Lázničky jsou jeho vysokou školou

 Když mají mladí muži 21 let, často je nejvíce zajímají dívky, rychlá auta a divoké party. Adam Tyrlík to ale má nastavené úplně jinak. Jeho světem jsou rodinné lázně, přesněji řečeno Bylinné lázničky. Když za ním zavítáte do Komorní Lhotky, pochopíte.

To místo je kouzelné, doslova pohádkové. Bylinné lázničky v Komorní Lhotce jako by vypadly z nějaké obrázkové knížky pro děti. Ale nenechte se mýlit, odpočinek a úlevu v nich nacházejí převážně dospělí. Pevnou rukou tam vládne teprve jedenadvacetiletý Adam Tyrlík. Nutno podotknout, že to tam zná lépe než vlastní boty.

„Bylinné lázničky začala provozovat moje rodina už v roce 2001. Byly mi čtyři roky a mezi první vzpomínky patří, jak jsem se tady proháněl po lese,“ začal s vyprávěním Adam. Jeho maminka je zdravotní sestra, tatínek si udělal masérský kurz, a tak jim šlo voňavé podnikání od ruky. „Jestli si pamatuji na svou první vlastní koupel? Asi ano, mohlo mi být tak sedm let, a dokonce si vzpomínám, že mi děda dal do vody bylinkou směs borovice s kopřivou,“ usmál se mladý muž.

Čas plynul a rodina vedla lázničky úspěšně dál. Nikdy to ale pro ni nebyla hlavní část příjmů, lázeňství bylo spíše jako forma přivýdělku. Adam rostl, přihlásil se na gymnázium a už asi ve druhém ročníku se mu v hlavě rodil smělý plán. Když maturoval, měl jasno. „Maminka mnohokrát naznačovala, že už ji ty lázně zmáhají. Bylo vidět, že při zaměstnání je zvládá s čím dál větší námahou. A já se tedy rozhodl, že je převezmu. Najednou mi bylo úplně jasné, že nechci dále studovat, a strašně mě to táhlo postavit se na vlastní nohy a začít podnikat. Navíc mi byla proti srsti představa, že bychom o lázničky přišli,“ pokračoval Adam Tyrlík.

Jeho volba tak překvapivá vlastně nebyla. V lázničkách trávil celé své dětství, obklopen krásnou přírodou, útulným prostředím a rodinou, která ho vždy podržela. Po maturitě se začal intenzivně zaučovat a zhruba před rokem lázničky převzal úplně. „Splnil se mi můj sen. Rodiče byli zpočátku asi trochu nervózní, přece jen měli obavy, zda to budu zvládat. Dnes už jsou ale podle mě klidní. Vidí, že vše funguje a samozřejmě mi stále pomáhají, ostatně, jako další členové mojí rodiny. Lázničky se pro mě staly vlastní vysokou školou,“ připustil mladý lázeňský pán.

Komorní Lhotka je lázeňstvím poměrně známá. Obec pod tajuplnou horou Godula má půdu se siřičitým základem. Už za první republiky tam vzniklo léčebné středisko a vyrostlo několik lázeňských domů. Stejně tak se rozvíjely i Bylinné lázničky. Vlastní je obec a rodina Tyrlíkova je má v nájmu. Za léta, kdy lázničky fungují, se docela změnily. Dřevěná prosklená veranda už není. Ani společenské koncerty se tam už nepořádají. Jedno ale zůstává, příjemný vesnický rustikální styl.

Když vejdete, dýchne na vás atmosféra z dob dávno minulých. A cítíte se tam velice příjemně. „Nad lázničkami máme vlastní pramen kvalitní a velice dobré vody. A v ní se naši klienti koupou. Do vody přidáváme směsi z různých bylinek. Velkou část si tady po okolí sbíráme sami. Koupele pro nás sestavil tým odborných lékařů, aby byly opravdu účinné,“ vysvětloval Adam Tyrlík.

Lidé se u nich léčí z mnoha neduhů. Například kopřivová koupel má protirevmatický účinek. Borovicová ulehčuje odkašlávání a pomáhá při léčbě kožních problémů. Březová ulehčí těm, které trápí křeče nebo ledvinové a žlučové koliky. Přeslička má pomoct při léčbě onemocnění močových cest, rašelinová zmírňuje bolest pohybového aparátu, koupel z mateřídoušky a třezalky osvěžuje a posiluje žaludek i nervovou soustavu. „To jsou ale jen příklady. Celkem nabízíme 21 druhů koupelí a pak samozřejmě i masáže,“ upřesnil Adam Tyrlík.

Na otázku, proč by si měl člověk vybrat právě Bylinné lázničky, odvětil: „Oproti velkým lázním je u nás intimní atmosféra a klid. Lidé si při koupeli otvírají okna a poslouchají zpěv ptáků. Máme jen čtyři kabinky s vanami, takže u nás žádné tlačenice nejsou. A naši hosté to tak mají rádi. Mým cílem je lázničky dále rozvíjet. Chci cestovat a inspirovat se v zahraničí. A hlavně nabízet kvalitní služby, aby se k nám lidé rádi vraceli.“

10.1.2020