V Nýdku se rodí medicína plná medu, bylinek a lásky

V Nýdku se rodí medicína plná medu, bylinek a lásky

Na začátku příběhu byl návrat k přírodě. Na konci, ale jen pomyslném, stojí podnikatel, který má svou vlastní firmu a vyrábí neskutečně dobrou medovici neboli medový likér. David Czyž dokázal, že postavit se na vlastní nohy a žít si svůj sen může každý. 

„Začalo to tím, že jsem se pustil do včelaření. Měl jsem to v rodině. Včelám se věnoval dědeček i tchán a já jsem se chtěl přidat. Začal jsem si více všímat, kdy se tvoří první pyl, kdy kvetou třešně a krok po kroku jsem se dopracoval k prvnímu včelstvu, které mi daroval právě tchán. Moc mě to bavilo,“ začal vyprávět David Czyž. Za čas přišel nápad, co tak zkusit vyrobit mjodulu? Tak se v Nýdku a celém kraji říká medovému likéru. Neměl to ale být obyčejný likér, ale léčivý, elixír. „A tak jsem se poprvé pustil do výroby a připravil jsem medový likér s propolisem. Jak jistě víte, propolis je přírodní antibiotikum a velice pomáhá například při nachlazení,“ pokračoval likérník.

Zpočátku vyráběl svou medovou medicínu jen pro sebe, svou rodinu a sousedy. Jednou ji ale vyzkoušel jeden ze sousedů a s naprosto vážnou tváří přišel říct Davidu Czyžovi, že jej rozhodně musí vyrábět ve velkém, aby si i ostatní lidé mohli pochutnat. „Rok nato jsme se pustili do výroby. Opustil jsem práci ve Walmarku a od roku 2005 se výrobou likérů živím. Samozřejmě tomu předcházela spousta papírování, shánění povolení a různých razítek. Nebylo to jednoduché, ale stálo to za to,“ usmívá se dnes už David Czyž.

Nejprve vyráběl likér s propolisem. V litrové láhvi je více jak čtvrt kila medu, alkohol a propolis. Pak začal zkoušet další příchutě a nyní kupříkladu vyrábí medový likér smrkový, do kterého přidává zelené výhonky ze smrků. Do bylinného likéru zase přidává mátu, meduňku, mateřídoušku, heřmánek, třezalku a kopřivu. Takový likér je pak blahodárný na trávicí ústrojí. Dalšími likéry jsou přírodní, čistě z medu, ořechový a samostatnou kapitolou je mok nazvaný Mama z tatóm.

„Od nepaměti si takovou medovici vyráběli místní horalé pro sváteční chvíle. Napůl med, napůl kořalka. Půl sladkého, půl ostrého. Jeden litr tohoto výjimečného nápoje obsahuje půl kila lesního medu. Oživuje jej mateřídouška a výrazná chuť jalovce. Napijete se a rázem se ocitnete v samotném srdci Slezských Beskyd, na úpatí hory Čantoryje u jejích rytířů,“ pousmál se David Czyž.
V současné době v domě v Nýdku tedy funguje samostatná likérka plná medu a vůní z bylinek. Všechno si tam připravují sami. Každá každičká lahvička projde několikrát rukama nejen Davida Czyže, ale i jeho ženy, která mu v podnikání pomáhá. Dokonce se i na každou lahvičku podepíší.

Medové dobroty prodávají na různých jarmarcích a dalších akcích. Dokonce se jim podařilo získat i velice důležitý certifikát Górolsko Swoboda. „Je pro nás nesmírně cenný. Nezíská jej totiž každý. Speciální komise pečlivě vybírá produkty, které se jím mohou pyšnit,“ dodal David Czyž. Když se ho zeptáte na plány do budoucna, jen se usměje. Má za cíl především udržet si kvalitu výrobků. Každé ráno tak jen sejde po několika schůdcích do své výrobny a žije si svůj život plný práce, která jej naplňuje a baví.

10.1.2020